Als succesvolle, hoogopgeleide vrouw werk jij keihard, ben je vol ambitie, maar het succes dat je behaalt en de complimenten die je krijgt maken maar weinig indruk op je. Liever  bagatelliseer je complimenten met uitspraken als  ‘Ah, dat had iedereen gekund’, of ‘Mijn bijdrage stelde helemaal niet zoveel voor’. Kritiek neem je wel heel serieus en daarbij maakt het niet uit wie dat geeft.

Ondanks je uitstekende opleiding en indrukwekkende CV, blijf je als succesvolle, hoogopgeleide vrouw maar geloven dat je niet echt slim bent, je niet goed genoeg presteert. Je denkt zelfs dat iedereen die daar anders over denkt, je voor de gek houdt.  Je vindt eindeloos manieren om elk extern bewijs te ontkennen. Jouw overtuiging is en blijft  dat je in werkelijkheid niet kundig genoeg bent.

Herken jij je hierin en heb jij het gevoel dat je successen zijn te wijten aan puur geluk en externe factoren? Heb je continu het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Lees dan vooral verder!

 

Schop het naar de top

De onzekerheid die ik hierboven beschrijf, zorgt ervoor dat je pas gaat solliciteren op je volgende topfunctie als je jezelf in 80-100% van de functie-eisen herkent. Terecht, denk jij, maar ik kan je vertellen dat de meeste mannelijke concurrenten voor die functie dat al gaan doen als ze zich voor 40-60%  geschikt achten! Je solliciteert dus minder snel, maar je onzekerheid zorgt er ook nog eens voor dat je minder vaak om salarisverhoging en promotie durft te vragen. Het gevolg is dat je vaak onbewust een lagere functie vervult, dan je in werkelijkheid aankan en de uitdaging mist waarnaar je naar op zoek bent.

Wist je trouwens dat 70% van alle topmannen en -vrouwen denkt ooit een keer door de mand te gaan vallen of betrapt te worden als een persoon met te weinig visie en niveau.  Mannen gaan echter anders om met die onzekerheid. Mannen verbloemen het, terwijl vrouwen voor de veilige weg kiezen en risico’s uit de weg gaan en daarmee zichzelf en hun omgeving tekort doen.

 

Het Imposter Syndrome

Vaak wordt de oorzaak van dit gevoel al snel afgedaan door het hebben van een laag zelfbeeld, terwijl de kans groter is dat er heel iets anders aan ten grondslag ligt. Je hebt wellicht last van het Imposter Syndrome (bedriegersyndroom). Hoewel het voor het eerst is erkend in 1978, is het zogenaamde Imposter Syndrome als term pas in het laatste decennium op de voorgrond getreden in onderzoeken.

Het Imposter Syndrome kan beginnen op je werk of in je relaties, maar kan al snel een domino-effect hebben die elk aspect van je leven in gevaar kan brengen. Je kunt er dus behoorlijk last van hebben. Een aantal symptomen op een rij:

  • Je legt de lat voor jezelf continu te hoog, waardoor je steeds harder gaat werken, omdat je het te goed wil doen of je gaat je prestaties compenseren die volgens jouw gevoel ondermaats zijn, ondanks andere meningen die je ontvangt;
  • Je piekert veel over alle risico’s, waardoor je zelden echt ontspannen bent;
  • Je trapt voortdurend op de rem, waardoor je vaak niet op je best bent en onder je niveau werkt.

 Weet dat iedereen wordt overvallen door een ander soort onzekerheid en ook situatie afhankelijk is, omdat iedereen competentie op verschillende manieren definieert. Dr. Valerie Young identificeerde vijf verschillende soorten. Zo heb je de ‘expert’. Die definieert competentie als dat je altijd over alle kennis moet beschikken en schaamt zich als zij het even niet weet. De ‘expert’ zou er bijvoorbeeld baat bij hebben om te stoppen met zichzelf te vergelijken met mensen die meer ervaring dan zij hebben. Want het is normaal dat zij meer weten.

 Inzicht en grip op het Imposter Syndrome

Om te leren omgaan met het Imposter Syndrome is het allereerst van belang om te erkennen dat iedereen aan het syndroom kan lijden. Anders kan je jouw gedrag of gevoel blijven afdoen als het hebben van een laag zelfbeeld en als je dat blijft geloven dan blijf jij ervan overtuigd dat je voor jouw gevoel ‘een bedrieger’ bent. Krijg inzicht in het Imposter Syndrome door het te leren begrijpen en daarmee meer grip én inzicht in wie jij bent! Dit gaat jouw helpen bij het waarmaken van je ambities en het creëren van jouw ideale leven.

Wil je weten of jouw onzekerheid of lage zelfbeeld eigenlijk wordt veroorzaakt het Imposte Sydrome? Doe dan onderstaande check!

GUUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je weten wat de uitslag is en wat je kan doen om minder last te hebben jouw type ‘imposter syndrome’? Laat je gegevens achter en ontvang direct per mail een aantal tips.